Lindab Innovation Hub i Hotel Duxiana współpracują w celu poprawy klimatu w pomieszczeniach
Projekt zakłada analizę klimatu wewnątrz hotelu i edukację gości hotelowych w zakresie świadomości ważności jakości powietrza w budynku. "Klimat w pomieszczeniu jest niezwykle ważny i chcemy edukować naszych gości w tym zakresie" - podkreśla Johan Knutsson, właściciel hotelu Duxiana.
Od czasu otwarcia hotelu Duxiana w 2004 roku klimat wewnętrzny był jednym z kluczowych priorytetów hotelu. Według Knutssona wiele czynników ma wpływ na dobre samopoczucie gościa hotelowego, a odpowiednia temperatura w pomieszczeniu jest tak samo ważna jak wygodne łóżko lub odpowiednie zaciemnienie pomieszczenia.
"Wiele hoteli koncentruje się na wyposażaniu wnętrz w dizajnerskie gadżety i multimedia. Ale fajny bar lub szybkie Wi-Fi to nie wszystko. Wystarczy spojrzeć na jakąkolwiek stronę internetową hotelu - nikt nie mówi o tym, jaki w nim panuje klimat i jakim powietrzem oddychamy w pokoju" - mówi Knutsson. W pokojach hotelowych zainstalowane zostały czujniki, które mierzą zróżnicowane wartości, w projekcie ważne są także opinie gości na temat klimatu w pomieszczeniu.
Nicklas Friberg, szef Lindab Innovation Hub, zakłada większe zaangażowanie gości hotelowych w temat znaczenia klimatu wewnętrznego w przyszłości: "W tej chwili gość hotelowy może podnieść lub obniżyć temperaturę panująca w pokoju hotelowym, ale niewiele więcej, dlatego też cieszymy się, że będziemy w stanie kontrolować również inne parametry i wpływać na komfort wewnętrzny osób w pomieszczeniach bardziej, niż jest to możliwe w tej chwili" - podkreśla Friberg.